MS (Multipele Sclerose) Vanaf 2005 ben ik bezig met de begeleiding van mensen met MS. Hun klachten liepen o.a. uiteen van : maagdarmklachten, overgewicht, ondergewicht,  botontkalking en vitaminetekorten. Vooral bij maagdarmklachten is lang niet altijd bekend dat deze een gevolg van MS kunnen zijn. Verder begeleid ik mensen die een speciale voedingswijze willen volgen zoals het Swankdieet of het Jellinek dieet.

IBD (Ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa) Maag darmproblemen hebben altijd mijn speciale aandacht gehad. Daarom ben ik ook bestuurslid bij het landelijk maagdarmlever netwerk van de NVD (Nederlandse Vereniging van Diëtisten) Voeding is weliswaar geen oorzaak van IBD maar een gezonde voeding is wel degelijk van belang om in een zo goed mogelijke voedingstoestand te blijven.

PDS (Prikkelbaar Darmsyndroom) Prikkelbaar Darmsyndroom is een lastige aandoening die in Nederland maar liefst bij 8% van de bevolking voorkomt. Dé oorzaak van PDS is helaas nog niet bekend maar de meeste mensen met PDS hebben het idee dat voeding een rol speelt in hun klachten. Vaak is het een heel gepuzzel om erachter te komen welke voedingsmiddelen de klachten verergeren. Samen puzzelen kan dan helpen.

Mogelijkheden zijn : lactose- intolerantie, overgevoeligheid voor FODMAP’s, fructose-intolerantie, problemen met hoeveelheid en soort vezels, om er maar een paar te noemen .

Wist u dat…

Wist u dat..

Wist u dat..
…op zondag 19 november 2017 de nationale MS-dag gehouden wordt in de Fabrique in Utrecht. Aanmelden kan via de website van het Nationaal MS Fonds

Wist u dat..

Wist u dat..
…op zaterdagmiddag 4 november 2017 de landelijke PDS-infodag gehouden wordt. Deze is in het Beatrixgebouw in Utrecht.

… Shit ! de film voor 10 euro te koop is bij de CCUVN.